Kategorie

Newsletter

Wiele darmowych gier online

Zapraszamy na stronę multimmo.pl

ZESTAW DO WARZENIA PIWA DELUX,

  • Kod: mb1
  • Waga: 5 kg
  • Dostępność: Dostępny w ciągu 48 godzin
  • Producent: Domowe Piwko
  • Cena brutto: 184,50 zł
  • (Cena netto: 150,00 zł)
  • szt.
  • Poleć produkt

Zestaw do warzenia piwa.

Zaskocz znajomych piwem domowej roboty. Zestaw wielokrotnego użytku sprawi że będziesz mógł roskoszować się smakiem piw z całego świata (nawet tych niedostępnych w polskich sklepach), za jedyną złotówkę za butelkę.
Pamiętaj o zakupie butelek

 

 

 

 

 

 

 

REWELACYJNY NA PREZENT!!!

Opis zestawu

Zestaw zawiera:

-Plastikowy pojemnik fermentacyjny 30l z pokrywą;



- Kran do pojemnika



- Mieszadło plastikowe



- Rurkę fermentacyjną



- Areometr z menzurką (miernik cukru);



- Szczotkę do mycia butelek



- Miarkę do cukru (2, 4, 6 g)



- Kapsle do butelek 100 szt.



- Kapslownicę dwuramienną d.26



- Koncentrat słodu do wyrobu piwa 1,7 kg - Lager Coopers (brewkit).

 

 

Termometr ciekłokrystaliczny ( samoprzylepny) wskazuje temperaturę powierzchni, do której jest przylepiony.

Przyklejony do pojemnika będzie wskazywał temperature zbiornika w najważniejszym momencie czyli przed samym dodaniem drożdży.

Służy do pomiaru temperatury:
- produktów spożywczych, np.: wina, piwa, napojów,
- kontroli fermentacji przy wyrobie piwa i wina domowego,
- do celów akwarystycznych,
Termometr przykleja się do zewnętrznej powierzchni butli, pojemnika fermentacyjnego, balonu czy akwarium


Do zestawów można oczywiście dokupić inne akcesoria. Wszystkie elementy w nich zawarte posiadają odpowiednie świadectwa i certyfikaty.

 

Sposób warzenia:

Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie)

Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (Uwaga: cukier zastąpić możemy glukozą lub słodem) dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.

Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (Uwaga: dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć mineralnej) i całość dokładnie mieszamy.

Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone. (Uwaga: trzeba pamiętać, że temp. powyżej 30°C zabije drożdże. W temp. poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.

Zalecana temperatura fermentacji od 18 do 24 °C. Uwaga: Jedynie w przypadku tzw. „piw dla zaawansowanych” temperatura fermentacji może być niższa i wynosi od 15 do 20 °C. Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym) ok. 7 dni.

Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. (Uwaga: koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem), gdy wskazuje on 1 Blg – pierwszą fermentację uznać możemy za zakończoną.

Dodatek cukru – do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. (Uwaga: nie należy przekraczać powyższej ilości gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa).

Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.

Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. (Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu). Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.

Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat. (Uwaga: podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek).